Ośrodek zarybieniowy w Świnnej Porębie to jeden z najnowocześniejszych zakładów produkujących ryby w Polsce. W ośrodku prowadzony jest chów i hodowla pstrąga tęczowego, pstrąga potokowego, jesiotra ostronosego, brzany, świnki, lipienia oraz szczupaka. Zabiegi hodowlane przeprowadzane są w sposób pozwalający zachować różnorodność genetyczną produkowanego narybku, zgodnie z przyjętymi zasadami w rybactwie śródlądowym.

b5

O tym, że wiosna zawitała również do naszego ośrodka zarybieniowego, świadczy m.in. fakt, że nasi mieszkańcy coraz częściej wypływają zaczerpnąć słonecznego światła…

Okres zimowy w ośrodku charakteryzuje powtarzalność codziennych prac: karmienie, ważenie, sortowanie, pielęgnacja itp. Te wszystkie czynności jednak są niezbędne do rozpoczęcia kolejnego sezonu produkcyjnego.

Już na początku tego roku, pracownikom ośrodka udało się przeprowadzić rozród pstrąga tęczowego z własnego stada tarłowego, wyhodowanego w naszym obiekcie. To działanie bezprecedensowe, ponieważ samice miały niespełna ponad dwa lata, czyli były bardzo młodymi osobnikami.

Stado tarłowe liczyło ponad 400 osobników o średniej wadze 800 gramów. 

Z niego udało się pozyskać 100 000 sztuk ziaren ikry.

Ikra ta została równomiernie rozłożona na specjalnie przygotowanych  aparatach, w taki sposób, by mógł przebiegać jej dalszy rozwój.

Ważnym etapem w całym procesie rozrodu jest usunięcie ikry spleśniałej.

Pracownicy naszego ośrodka, godzinami, nieprzerwanie, za pomocą najprostszych narzędzi (pincetą, wężykiem), tak, aby nie uszkodzić zdrowej ikry, wyciągają rozkładające się ziarna. To niezmiernie pracochłonne zajęcie, ale się opłaca. W tych maleńkich ziarenkach tętni życie.

4

A to maleńkie rybki przygotowujące się już do samodzielnego pobierania pokarmu oraz coraz starsze wymagające większej przestrzeni.

narybek pstraga 3

Początek wiosny to również czas, kiedy czołowy przedstawiciel drapieżników w zbiornikach zaporowych, w tym również w zbiorniku Świnna Poręba, przystępuje do rozrodu. Mowa tu oczywiście o szczupaku. 

Prace hodowlane prowadzone w ośrodku przyczyniają się do zwiększenia populacji tego drapieżnika w zbiorniku i  zapewniają odpowiednią jego liczebność.

Tak jak co roku, dojrzałe płciowo szczupaki odławiamy ze zbiornika Świnna Poręba i przenosimy do naszej wylęgarni.

Następnie, z zachowaniem szczególnej ostrożności, od dojrzałych osobników, pobierane są produkty płciowe. Zapłodniona ikra zostaje przeniesiona do słojów inkubacyjnych, gdzie przebiega jej dalszy rozwój.

Ciemny kolor w słojach to znak, że niedługo nastąpi wyklucie malutkich rybek.

10

Po 8-9 dniach od momentu obsadzenia słojów inkubacyjnych, w temperaturze wody 11-12 0C wykluwa się wylęg…

13 kopia

Następnie, w warunkach hodowlanych wylęg przyczepia się do specjalnie przygotowanych do tego celu delikatnych zaczepnych tkanin, zwykle służących jako firanki. 

W tym roku wyprodukowaliśmy ponad 340 000 sztuk wylęgu żerującego szczupaka. 

Nasza rola kończy się na nauczeniu małych szczupaczków samodzielnie pobierać pokarm. Aby mogły się szybciej zaklimatyzować wpuszczamy je do wody niewielkimi partiami w miejscach porośniętych roślinnością, gdzie będą miały większe możliwości znalezienia pokarmu, przynajmniej w pierwszym etapie swojego życia. 

Wraz z nadejściem wiosny przenosimy ryby z wylęgarni na zewnętrzne stawy hodowlane.

Obecnie wylęgarnia jest przygotowywana do przyjęcia malutkich świnek i brzanek.